Teiras Hereford liha tulee Nybondaksen tilalta Liljendalin Hopomin kylästä. Tila on ollut suvun omistuksessa vuodesta 1782 ja tämänhetkinen isäntä kuuluu kolmanteentoista sukupolveen. Nykyinen tilanomistaja, Ted Nybondas, välittää puheessaan syvää kunnioitusta esi-isien perintöä kohtaan.
Nimi Teiras tulee 1700-luvun lopun tapahtumasta kun silloinen isäntä pääsi Ruotsi-Suomen kuninkaan puheille. Kuningas puhui heidän (deras) tilasta ja isännän saavuttua kotiin hän toisti kuninkaan sanoja, kuitenkin Hopomin murteella. Eli ”deras” taipui muotoon ”teiras”. Sen jälkeen Nybondaksen tila sai kyläläisiltä nimen Teiras.
Tämän päivän Nybondaksen tila on erikoistunut englantilaisen Hereford lihakarjarodun kasvattamiseen. Kasvatusmenetelmä perustuu rauhallisuuteen ja stressittömyyteen ja sen huomaa maussa. Karja saa liikkua vapaasti laajoilla laitumilla sekä metsässä. Myös sisällä eläimet liikkuvat vapaasti. Eläimet syövät korsirehua, heinää ja jauhoja. Korsirehu vaikuttaa myönteisesti lihan laatuun koska se estää liian nopean kasvun. Vasikat kulkevat imettävän emonsa mukana 6-7 kuukautta, sen jälkeen ne erotetaan toisistaan riittävän ravintomäärän turvaamiseksi.
Teiras Hereford lihaa voi ostaa suoraan tilalta tai Café Liljan myymälästä Liljendalissa. Valikoimassa on kaikkea ”kielestä häntään”. Myös jalostettuja tuotteita kuten makkaraa, jauhelihaa sekä savulihaa on saatavilla. Lihan leikkaamisesta sekä pakkaamisesta vastaa porvoolainen Herek. Myös siellä käytetään hitaita raakakypsennysmenetelmiä jotka takaavat parhaimman lihan laadun. Koko tuotantoprosessi voidaan kiteyttää Tedin tunnuslauseeseen ”hitaasti parempaa”. Maista niin ymmärrät mistä hän puhuu.

Teiras

Teiras Hereford

Hopomintie 381
07880 LILJENDAL
+358 40 517 1560

www.teiras.fi

  • Ted Nybondas tilanomistaja vuodesta 2005
  • Ensimmäiset Herefordeläimet saapuivat 2007
  • Tänä päivänä lähes 70 eläintä
  • Vapaasti kulkeva, hidas ja stressitön kasvatus

Tuotteet:

  • Paloiteltu liha, makkarat ja savuliha
  • Myytävänä suoraan tilalta ja Café Liljassa Liljendalissa
  • Järjestää myös tilavierailuja ryhmille