Liljendal hembygdsförening rf perustettiin 1984 huolehtimaan kokoelmista jotka Liljendalin kotiseutulautakunta oli koonnut vuosien mittaan. Toiminta lähti hyvin käyntiin ja jo seuraavien vuosien aikana järjestettiin näyttelyitä Bagarstuganin aitoissa.
Vuonna 1990 yhdistyi osti seurakunnalta hautausmaan kupeessa sijaitsevan viljamakasiinin ja seuraavana vuonna kunta päätti luovuttaa museokokoelmansa kotiseutuyhdistykselle. Seuraava virstanpylväs oli Andersbyn rukoushuoneen osto. Talolle annettiin nimi Wårkullan kotiseututupa. 1990-luvun lopussa yhdistyksen jäsenet rakensivat talkoilla näyttelytilan Wårkullan pihalle.
Kuntafuusion lähestyessä yhdistys teki aloitteen ostaakseen Söderbyn vanhan koulukiinteistön. Yhdistyksen omistuksessa oli ennestään pihan puutyömökki. Kiinteistön verotusarvoksi oli vahvistettu 32.156 euroa ja yhdistys tarjosi siitä 35.000 euroa. Kunta hyväksyi tarjouksen ja kaunis koulurakennus siirtyi yhdistyksen omistukseen.
Söderbyn koulusta, jolle annettiin nimi Sockengården, tuli yhdistyksen koti. Täällä yhdistys järjestää erilaisia tilaisuuksia kuten esimerkiksi kyläiltoja joissa pidetään kiinnostavia esitelmiä. Sockengården vuokrataan myös juhla- ja kokouskäyttöön. Talon pohjoinen pääty on vuokrattu Kansalaisopistolle ja täma toimii kudontasalina. Käsityömökki vuokrataan myös kokouskäyttöön ja täällä on myös Liljendalin Veteraanien sodanaikaiset kokelmat.
Myös Wårkullan kotiseututupa on vilkkaassa näyttely- ja tapahtmumakäytössä. Myös täältä voi vuokrata tiloja esimerkiksi kokouskäyttöön.
Liljendal hembygdsförening järjestää erilaisia tapahtumia kerätäkseen varoja, kuten Liljendalin syysmarkkinat, Wårkullan perunanpaistopäivä ja myyntiä Liljendalpäivien yhteydessä. Yhdistys on myös saanut avokätisiä avustuksia eri säätiöiltä ja yrityksiltä kiinteistöjen korjauksiin ja ylläpitokuluihin.
Vuonna 2013 Liljendal hembygdsförening julkaisi Liljendalin historiikin, ”Liljendals kommun”, joka kertoo kunnan historian kuntaliitokseen asti. Kirjan voi ostaa suoraan yhdistykseltä tai Loviisan kirjakaupasta.

Liljendal hembygdsförening rf

Puheenjohtaja:
Heidi Hurmerinta puh. 050 374 7307

Sihteeri:
Alice Bäckman puh. 040 723 1047

liljendal.hembygdsforening@gmail.com

facebook

  • Perustettu 1984

Museot ja kiinteistöt:

  • Sockengården Söderbyssä
  • Wårkullan kotiseututupa
  • Viljamakasiini Sävträskissä

Sockengården

Museo ja kokoontumistiloja.

Viljamakasiini

Museo.

Wårkulla hembygdsgård

Kotiseututupa ja museo.