Familjeföretaget Mecanil Oy Ab i Liljendal grundades av Christer och Ilse Nilsson 1990 på hemgården i Drombom. Christer fungerade som skogsmaskinsentreprenör och maskinparken var ständigt i behov av service. I brist på passligt serviceföretag så startade man ett eget.
Så småningom började man bygga om begagnade körmaskiner till gallringsharvestrar och det blev starten till dagens verksamhet.
År 1995 startade bygget av en ny modern hall invid riksväg 6 på Liljendal kommuns industriområde. Här startade man även reservdelsförsäljning och service av skogsmaskiner och lantbrukstraktorer. Så småningom kom nytillverkning av hydrauliska gripar in i bilden, det som nu är Mecanils huvudsakliga verksamhetsområde.
Kunnandet inom hydraulik och skogsentreprenad har gjort Mecanils energi- och tiltgripar samt gripsågar kända över hela världen. 95% av produktionen går på export. Griparna exporteras t.ex. till Sverige, Danmark, Frankrike, Slovenien, Spanien och Tyskland. Verksamheten sysselsätter 9 personer plus en stor mängd underleverantörer.
Mecanil är även importör av olika tillbehör och maskiner för skogsentreprenad samt Pegazus och OKI motorbåtar.
2015 skedde en generationsväxling i Mecanil då dottern Pamela Nilsson-Nordström utnämndes till verkställande direktör. Sonen i huset, Staffan Nilsson, fungerar nu som produktionschef, och försäljningschef är Roland Nordström.
Brist på ambitioner hos den nya ledningen finns ej heller när man lyssnar på vd Pamela Nilsson-Nordström när hon berättar om framtidsvisionerna. För tillfället jobbar man på Nordamerikanska marknaden och det berättar en hel del om företagarkulturen i Mecanil.

Mecanil

Mecanil Oy Ab

 

Riksvägen 565

07880 LILJENDAL

+358 19 661 2600

www.mecanil.fi

  • Grundat 1990 av Christer och Ilse Nilsson
  • Sysselsätter 9 personer plus en stor mängd underleverantörer
  • Specialiserat sig på tillverkning av olika energigripar
  • Import och försäljning av Pegazus och OKI motorbåtar
  • Importör och återförsäljare av skogsentreprenadstillbehör och -maskiner
  • Försäljare av hydraulik- och reservdelar